Uvær langs kysten

Kapellet og minnesmerket over Titranulykka i 1899

Kapellet og minnesmerket over Titranulykka i 1899

Vi er inne i den årstiden hvor dagene blir kortere, gradestokken kryper nedover og vinteren er like rundt hjørnet. Med høsten kommer også høststormene. Storm og uvær har opp gjennom årene blitt sett på med frykt blant kystbefolkningen. I tidligere tider, hvor fiskeri var hovednæringen, båtene mindre, og værvarslinger så godt som fraværende, kunne uvær få fatale følger. Den 14. oktober 1899 drunknet 140 fiskere under sildefiske utenfor Titran på vestkysten av Frøya, og Titran-ulykken kan stå som et grelt eksempel på hvor fatalt havet kan være.

Uværsturisme: Uvær som attraksjon

Men uvær er ikke bare forbundet med fare. Sterke naturkrefter har også en fascinerende tiltrekningskraft på mennesket. Innenfor moderne reiseliv har man sett fremveksten av økoturisme – eller naturbasert turisme – hvor reisende ønsker å oppleve naturelementene på nært hold. Alle som har opplevd en storm på nært hold vet at dette kan være overveldende og ikke noe man glemmer med det første. Uvær kan på den måten være en attraksjon i seg selv, hvor menneskets møte med naturkreftene står i sentrum.storm2

Uværsturisme langs Trøndelagskysten

Kombinasjonen av sterk vind og havets raseri er spektakulært å oppleve på trygg avstand. Langs kysten av Trøndelag er det flere egnede steder. Her kommer et par gode tips:

Sula

Fiskeværet Sula ligger drøye 10 km nordvest for Frøya, og er virkelig verdt et besøk til alle årstider. På toppen av øya rager sula fyr. Fyret er en attraksjon i seg selv, og det er muligheter for å overnatte i fyrvokterboligen.

Overnatting:

Sula Rorbuer og havhotell

Sula Fyr

Titran

Sletringen fyr, Frøya

Sletringen fyr, Foto: Siw Aina Srømøy

«Trøndelags utpost mot vest er Titran. Det gamle fiskeværet på Frøyas ytterste odde hvor tungsjøen slikker opp mot husene. Et sjarmerende og koselig sted i godvær og sol, men et huttetu i storm og uvær og snøkave,» skriver Lars Viggen om Titran. Her er det værhardt, og et ypperlig sted for å oppleve storbåra som bryter mot land. Titran er også et godt valg dersom man har interesser for fisking og fuglekikking.

Overnatting

Hotell Frøya

Kvenvær

På Hitra ligger det gamle fiskeværet Kvenvær, og er et meget godt valg for dem som ønsker å oppleve et maritimt og værhardt område med både skjærgård og åpent hav.

Utro i Roan

Utro har fra gammelt av vært utro-sted for lokale fiskere, og ligger idyllisk til et par km nord for tettstedet Roan. I samme område ligger Eian hvor det er mulig å oppleve sjøgeysiren slumperova.

Overnatting i Roan

slumperova