Invitasjon til pilegrimsseilas fra Kristiansund til Nidaros

Hellig Olavs skrin i Nidarosdomen har vært det viktigste pilegrimsmålet i Norden siden helgenkåringen i 1031. Ettersom kystleia var den viktigste transportåren, kom de fleste pilegrimer den gang sjøveien. Nå legges det igjen til rette for pilegrimsreiser langs kysten. Kystpilegrimsleia fra Rogaland til Nidaros forventes godkjent og åpnet i 2018. Vi vil nå teste tilbudet på siste etappe, Kristiansund – Trondheim, og inviterer alle interesserte til å bli med på pilegrimstur.

SK «Helt», egen båt eller kollektivtransport

SK «Helt» seiler fra Kristiansund 23. juli og skal være i Trondheim 28. juli. Underveis besøker vi en rekke historiske steder, med arrangementer og mulighet for å oppleve et stort mangfold av kystkultur. Andre båter med seil eller motor inviteres til å følge oss og bli med på arrangementene der hvor vi kommer.

Det er også mulig å følge ruta med kollektivtransport – Kystekspressen og korresponderende bussruter. Denne uka får du kjøpt pilegrimsbillett med Kystekspressen.

Programmet dag for dag

Vi drar fra Kristiansund ved avslutningen av Forbundet Kysten sitt landsstevne søndag 23. juli kl 16:15. Det er også mye spennende som skjer under landsstevnet, bl.a. pilegrimsvandring i Kristiansund lørdag kl 14, og tur til Averøya søndag kl 11:30.  Se program for landsstevnet.

Søndag 23. juli

Kl 11:30 går det buss fra Vågen til Averøy, hvor det blir mat og kultur på Gamle Kvernes Bygdemuseum, pilegrimsvandring og besøk i Kvernes Gamle Kirke. Bussen går fra Kaffebrenneriet i Vågen.

Kl 15:45 avgangsarrangement i Kristiansund.

Kl 16:15 avgang MK «Helt» fra Vågekaia, med kurs mot Edøy på Smøla. Her skal vi besøke Gurisentret og det vil bli konsert og tekstlesing i Edøy gamle kirke. Kveldsvandring til Kulisteinen – Norges dåpsattest.

Mandag 24. juli

Dagens etappe går fra Edøy til Sula i Frøya. Her blir det historisk guiding på vei til fyrvokterboligen og fyret. Det vil også være åpen kirke. Middag serveres på Terna Brygge før kvelden avsluttes med konsert i Sula kapell.

Tirsdag 25. juli

Turen går videre fra Sula til Hopsjø på Hitra. «Nattseilerne» sørger for transport til Dolm, hvor det blir servert lunsj på låven. Det blir omvisning i Dolm middelalderkirke, prestegården og hagen, og i tillegg rom for stillhet i kirka. Det blir mulighet for vandring langs flotte turstier, enten til Dolmvarden, hvor det ligger ei gravrøys fra bronsealderen, eller en litt lengre tursti via Åkervika. Middag på Handelsstedet Hopsjø med historiefortelling.

Onsdag 26. juli

Vi forlater vakre Hitra og setter kursen mot Ørland. Her blir det orientering i Besøkssentret for Våtmark, før stille vandring til Austrått med innlagt stopp på fugletårnet i Hovsfjæra. På Austrått blir det guidet omvisning på Austråttborgen, før en guidet rundtur på Ørland med historiker Terje Bratberg.

Torsdag 27. juli

Kl 08:00 Morgensamling med historisk kåseri og morgensang (laudes) i Ørland kirke.

Deretter går turen til Rissa, hvor vi legger til kai på Kvithyll. Vi vandrer gjennom Reinsskogen opp til Reins Kloster. Det blir omvisning og vandring i og rundt ruinene på Rein og Rein kirke. Lunsj serveres av Heggli Urtehage før det blir meditasjon og middagsbønn i klosterruinene. Vi vandrer videre fra Rein til Museet Kystens Arv i Stadsbygd. Her blir det middag og kulturelt innslag i det nye formidlingsbygget.

Fredag 28. juli

Etter frokost blir det omvisning på Museet Kystens Arv, der det også serveres lunsj, før vi tar fatt på aller siste etappe mot målet for reisen: Nidaros.

Program for Olavsfestdagene.

Mer detaljert program for turen med SK «Helt»

 

Pilegrimsbillett på Kystekspressen

Hvis du ønsker å gjennomføre turen med kollektivtransport tilbyr ATB en femdagers pilegrimsbillett med Kystekspressen, med mulighet for å gå i land underveis, og reise videre neste dag.

Velkommen som pilegrim langs Kystpilegrimsleia!

 

Testturen er muliggjort med støtte fra: