Jettegryte i Brandsfjord i Roan

Jettegryte i Brandsfjord i Roan

Roan kommune ligger nord på Fosenhalvøya. Du kan komme hit fra Trondheim via Flakk-Rørvik og Fv 715, eller nordfra fra Namsos og Osen.

Jettegryta på Hofstad

Det er skilt ved veien ved Nerdal og parkeringsplass. Ei trapp med 136 trinn tar deg opp til jettegryta.  Jettegryta er Nord-Europas største i granitt.

Straum

Utsiktspunkt ved veien. Sumstad i Roan

Utsiktspunkt ved veien. Sumstad i Roan

På veien mot Roan sentrum kjører du gjennom idylliske steder som Straum og Sumstad. Stopp gjerne på den lokale butikken «Mathjørnet» på Straum for å få rede på veien til Straumsvatnet. Dette er et idyllisk vann som du kan kjøre inn til. Det er muligheter for camping og det er en lekeplass ved vannet.

Roan Bygdetun ved Utro

Roan bygdetun er et museumsområde hvor du kan se gamle bygninger fra den tida det tradisjonelle fisket hadde størst betydning som levebrød. Her er en samling antikvariske bygninger og gjenstander fra kystkulturen i Roan. Bydetunet ligger ved Utrosjøen som gjennom generasjoner har vært utror-sted for lokale fiskere.

Bygdatunet ved Utro i Roan

Bygdatunet ved Utro i Roan

Tunet består av den ca. 300 år gamle Bakkastua fra Brandsøya og Johan Eian-stua fra ca. 1823 som står på sitt opprinnelige sted. I Eian-stua er hovedbygning, vedbod, loft og sjøhus bygd sammen i ett.

Samlingen inneholder naust og flere båter fra 1800-tallet som «Arntsenbåten», en halvfjerdsrømming som ble brukt både som fraktebåt for korn og brenntorv og skyssbåt for presten, en listerbåt som var den lokale fiskebåten og en fembøring som i sin tid fraktet klippfisk til Kristiansund.

Bygdatunet er åpent hver søndag i juli. Utrodagene er siste helg i juli hvert år. For informasjon kontakt Roan Rådhus – tlf: 72 51 00 00.

Slumperova

Slumperova er navnet på en sjøgeysir ikke langt fra Roan Bygdetun. Sjøgeysiren Slumperova ble første gang beskrevet av italieneren Francesco Negri i 1664-65. Du ser den på dager med frisk vind fra nordvest. Geysiren kan bli opptil 20 meter høy. Se plakat ved bygdetunet.

Fosenkatedralen i Roan sentrum

Roan kirke (Fosenkatedralen) i Roan sentrum

Fosenkatedralen

I Roan sentrum er Roan kirke, også kalt Fosenkatedralen. Kirka er bygd i 1702. Både altertavle, prekestol, epitafium og alterkalk er svært gamle, den eldste gjenstanden er datert helt tilbake til 1639.

Åpen kirke i sommerhalvåret: Hver tirsdag 02. juni – 06. august mellom 14.00-15.30. Du kan også kontakte kirkekontoret for omvisning
– tlf: 72 53 77 18.

Hongsand

Hongsand er et fint turområde hvor du kan følge merkede stier. Informasjon om vandreløyper og andre aktiviteter får du på Joker Hongsand. Roan Sjøfiske tilbyr overnatting og leier ut båter. Dra ut på storhavet eller fiske på fjorden.

Skjøra

Skjøra er enden av veien og ligger ved Skjørafjorden. Her er fjord og fjell! Dette er et fint utgangspunkt for turer på fjellet i Roan.

Vandrestier i Roan

Vandrestier i Roan

Fjellturer og vandreløyper

I Roan er det kort vei fra hav til fjell. Benytt gjerne en av de mange vandreløypene for å komme deg opp til et utsiktspunkt. På fjellet er det mange fiskevann og på sensommeren kan du plukke moltebær.

Almenningen

Almenningen/Været er ei gruppe av øyer utenfor kysten av Roan der det finnes rester av gamle vikingebosetninger og en godt bevart sjøhuskultur. I tillegg er det et marmorbrudd der stein til marmorsøyelene i Nidarosdomen i Trondheim er hentet.

Fiskefestivalen på Bessaker

Fiskefestivalen på Bessaker

Bessaker

er kjent som stedet hvor den tradisjonelle fiskefestivalen arrangeres hvert år i juli. Da er det fiskekonkurranse, ta-sjansen,  hurtigruteanløp, festligheter, konserter, m.m. På Bessaker kan du leie hytter og båter. Du kan ta en flott vandretur opp til Møllestua på Bessakerfjellet. Da får du panoramautsikt over havet, skipsleia og skjærgården.

Center map
Traffic
Bicycling
Transit