Hva er Kystpilegrimsleia?

Kystpilegrimsleia i Rissa er en del av et større prosjekt som jobber for å opprette en sammenhengende pilegrimslei fra Rogaland til Trondheim. Tanken er at man kan reise enten med offentlig transportmidler, tradisjonsbåter eller private båter, og gjerne i kombinasjon med vandring. Langs leia i Rissa skal pilegrimene finne informasjon om kulturminner, overnatting, ankringsplasser osv. Noe av det viktigste med Kystpilegrimsleia er at det skal være en reise med tid til refleksjon og ro.

For pilegrimene som tar turen langs Kystpilegrimsleia er Indre Fosen siste stopp før Nidaros.

 

Pilegrimsstoppene og «Perler på en snor» i Indre Fosen

Kart over Pilegrimsstoppene i Rissa.

I Indre Fosen er det definert tre hovedstopp langs pilegrimsleia; Hysnes, Reins kloster og Museet Kystens Arv. Pilegrimsstoppene er hentet fra prosjektet – og nå selskapet, «Perler på en snor». Dette er et begrep som brukes om ulike kulturminner i Rissa, og ligger som «perler på en snor» i kommunen. Langs disse perlene  er det ulike landemerker som er tilrettelagt med informasjon, blant annet via skilting. På disse skiltene kan du bruke mobilen din til å scanne QR-koder, som vil gi deg informasjon om hvert enkelt sted i form av video, tekst og bilder. Kystpilegrimsleia i Indre Fosen går fra Hysnes til Stadsbygd, men «Perler på en snor» strekker seg helt inn til Råkvåg, som også er et fint sted å besøke.

 

Hysnes/Hasselvika

Første stopp på Kystpilegrimsleia i Indre Fosen er Hysnes, eller Hasselvika som det lokalt heter. For å komme dit kan du ta hurtigbåten fra Brekstad (Ørland) inn til Hysnes, som tar 10 minutter.

Like ved der du kommer i land finner du Joker dagligvarebutikk og «Naustet Cafe og Pub», som har åpent hver dag i sommerhalvåret.

Fjellhallen. Foto: Fjellhallen

Fjellhallen. Foto: Fjellhallen

Det er flere turstier i området, blant annet en natursti opp til Hasselvika kirke. Like ved «Naustet Cafe og Pub» ligger en gammel sti som går opp til Hysnesheia. Der ligger Militærmuseet og Fjellhallen. Fjellhallen var opprinnelig et ammunisjons- og våpenlager for tyskerne under krigen, men er i dag brukt til ulike arrangementer, både privat og av Militærmuseet. Den spesielle akustikken og stemningen gjør dette til en helt unik opplevelse som anbefales på det sterkeste. Like utenfor er det mulighet for overnatting i Ammunisjonsarbeidshuset.

På Hysnesheia er det også mulighet for å overnatte i lavvo etter avtale, og det er også muligheter for matservering og aktiviteter. Like ved er det utkikkspunkt som er tilrettelagt for ørne-kikking.

 

Fra Hysnes kan man man ta sjøvegen til neste stopp, eller man kan vandre den planlagte vandringsetappen fra Hasselvika til Rissa over Årlottheia.  En flott vandringsled som går langs ei postrute fra gammel tid. 9,8 km i flott turterreng for å komme seg over til Rissa-sida, videre 3,8 km langs vei for å komme helt inn til til Reins Kloster.

 

Reins Kloster

Neste stopp på Kystpilegrimsleia er Rein. Fra Hysnes til Rein er det ca. 12 km.

På Rein finner du et historisk samlingspunkt i form av Reins kloster, Rein kirke og Bygdemuseet.

Reins kloster. Foto: Maria Rugeldal

Ruiner av nonneklosteret. Foto: Maria Rugeldal

Reins kloster var et nonnekloster på 1200-tallet, og kongsgård i vikingtida. Mange av Norges konger og dronninger kan føre slekta si tilbake til Rein. Bygdemuseet har omvisninger på Rein hele sommeren.

 

 

 

Rein kirke. Foto: Petter Bueng

Rein kirke. Foto: Petter Bueng

Rein kirke vil være åpen sommeren 2017. Diakon vil være til stede og ha noe program i kirka og oppe i klosteret. Bygdemuseet eier den gamle Meieribygningen som ligger ved siden av klosteret, og har utstilling der inne. I tillegg eier de et bygg til (Borstu) som også ligger på klosterområdet.

 

 

 

Fra klosteret går det stier utover Reinshaugen ut til Kvithylla (ca. 1 km) hvor det er havn. Her er det altså mulighet til å ro/seile inn til Kvithylla og gå til Rein. Deretter kan du ro/seile fra Kvithylla til Røberg havn, og deretter gå til Museet Kystens Arv. Det er også planlagt merket sti fra Rein til Museet Kystens Arv.

 

Museet Kystens Arv

Båtbyggere ved Museet Kystens Arv. Foto: Museet Kystens Arv

Båtbyggere ved Museet Kystens Arv. Foto: Museet Kystens Arv

Museet Kystens Arv ligger i Stadsbygd, og er det siste definerte pilegrimsstoppet i Rissa. Museet er under utbygging, men de vil ha gjenåpning Sankthans 2017. Da vil det stå ferdig et splitter nytt formidlingsbygg som vil inneholde utstillinger, filmrom og opplevelser for både store og små. Det vil også være restaurant i dette bygget, som skal drives av de dyktige kokkene i Fosen Mat. De eier også spisestedet Smørehallen. På området til museet ligger også et åpent båtbyggeri hvor du kan gå inn og se hvordan båtbyggere jobber.

På to av naustloftene er det enkel overnattingsmulighet med tilgang til vann, toalett og dusj i et servicebygg i nærheten.

Friluftsteatret «Den Siste Viking» spilles på Museet Kystens Arv 17.-27. august 2017. I den forbindelse er det mulig å kjøpe en pakke som inkluderer omvisning, middag med lokal mat, billett til forestillingen og overnatting.

«Fruene i Fjøset» ligger også i Stadsbygd og er verdt et besøk. Dette er et konsept med butikk, galleri og muligheten for en kaffekopp, beliggende i et gammelt fjøs.

 

Turen videre inn til Nidaros

Fra Museet Kystens Arv kan en ta buss eller gå til fergeleiet på Rørvik via Skyråskirka, for så å ta ferga til Flakk. Fra fergeleiet på Flakk kan en ta buss inn til Trondheim eller gå. Det jobbes også med muligheten for å kunne seile eller anvende annen båt fra museet inn til Trondheim.

 

Pilegrimer som tar turen til Indre Fosen kan vente seg hyggelige verter, nydelig natur og fantastiske opplevelser!