Hva er Kystpilegrimsleia?

Kystpilegrimsleia fra Rogaland til Trondheim er den sist godkjente av St. Olavsvegene til Nidaros. Her reiser man primært sjøveien, med egen båt eller offentlige transportmidler. Noen strekninger er også godt egnet for vandring. Langs leia i Indre Fosen vil pilegrimene finne informasjon om kulturminner, overnatting, ankringsplasser osv. Turen langs Kystpilegrimsleia skal være en reise med tid til refleksjon og ro.

 

Kulturminner som perler på en snor i Indre Fosen

Kart over Pilegrimsstoppene i Rissa.

I Indre Fosen er det definert tre hovedstopp langs kystpilegrimsleia; Hysnes, Reins kloster og Museet Kystens Arv, og kulturminnene ligger som «perler på en snor» i kommunen.

Kulturminnene er skiltet og merket med QR-koder. Skann QR-kodene og få historiene i form av video, tekst og bilder direkte til din mobil eller nettbrett. Du får informasjon om hvordan landskapet så ut tidligere, og hvordan bolk bodde og levde. Les mer på kulmin.no.

Kystpilegrimsleia i Indre Fosen går fra Hysnes til Stadsbygd, men «Perler på en snor» strekker seg helt inn til Råkvåg, som også er et fint sted å besøke.

 

Hysnes/Hasselvika

Første stopp på Kystpilegrimsleia i Indre Fosen er Hysnes, eller Hasselvika. For å komme dit kan du ta hurtigbåten fra Brekstad (Ørland) inn til Hysnes, som tar 10 minutter.

Like ved der du kommer i land finner du Joker dagligvarebutikk og «Naustet Cafe og Pub», som har åpent hver dag i sommerhalvåret.

Fjellhallen. Foto: Fjellhallen

Fjellhallen. Foto: Fjellhallen

Det er flere turstier i området, blant annet en natursti opp til Hasselvika kirke. Like ved «Naustet Cafe og Pub» ligger en gammel sti som går opp til Hysnesheia. Der ligger Militærmuseet og Fjellhallen. Fjellhallen var opprinnelig et ammunisjons- og våpenlager for tyskerne under krigen, men er i dag brukt til ulike arrangementer, både privat og av Militærmuseet. Den spesielle akustikken og stemningen gjør dette til en helt unik opplevelse som anbefales på det sterkeste. Like utenfor er det mulighet for overnatting i Ammunisjonsarbeidshuset.

På Hysnesheia er det også mulighet for å overnatte i lavvo etter avtale, og det er muligheter for matservering og aktiviteter. Like ved er det utkikkspunkt som er tilrettelagt for ørne-kikking.

Fra Hysnes kan man man ta sjøvegen til neste stopp, eller man kan vandre den planlagte vandringsetappen fra Hasselvika til Rissa over Årlottheia.  En flott vandringsled som går langs ei postrute fra gammel tid. 9,8 km i flott turterreng for å komme seg over til Rissa-sida, videre 3,8 km langs vei for å komme helt inn til til Reins Kloster.

 

Reins Kloster

Klosterruiner ved Reins kloster i Rissa

Klosterruiner ved Reins kloster i Rissa

Neste stopp på Kystpilegrimsleia er Rein. Fra Hysnes til Rein er det ca. 12 km.

På Rein finner du et historisk samlingspunkt i form av Reins kloster, Rein kirke og Bygdemuseet.

Reins kloster var et nonnekloster på 1200-tallet, og kongsgård i vikingtida. Mange av Norges konger og dronninger kan føre slekta si tilbake til Rein. Bygdemuseet har omvisninger på Rein hele sommeren.

Rein kirke er være åpen om sommeren. Diakon vil være til stede og ha noe program i kirka og oppe i klosteret. Bygdemuseet eier den gamle Meieribygningen som ligger ved siden av klosteret, og har utstilling der inne. I tillegg eier de et bygg til (Borstu) som også ligger på klosterområdet.

Fra klosteret går det stier utover Reinshaugen ut til Kvithylla (ca. 1 km) hvor det er havn. Det er altså muligh å ro/seile inn til Kvithylla og gå til Rein, og så seile videre fra Kvithylla til Røberg havn, hvor det er kort vei til Museet Kystens Arv. Det er også merket sti fra Rein til Museet Kystens Arv.

 

Museet Kystens Arv

Båtbyggere ved Museet Kystens Arv. Foto: Museet Kystens Arv

Båtbyggere ved Museet Kystens Arv. Foto: Museet Kystens Arv

Museet Kystens Arv i Stadsbygd er et av landets fineste museer, med eget aktivt båtbyggeri, historisk rosehage, restaurant med uteservering og en av landets største samlinger med klinkbygde råseglbåter. Museet tar vare på de edleste av kystfolkets tradisjoner: handverket, historiene og samarbeidet.  Museet ligger sørvendt og vakkert ned mot fjæresteinene i Stadsbygd. Et nytt stort formidlingsbygg med båthall, utstillinger og restaurant ble åpnet i juni 2017.

Museet Kystens Arv er et levende museum, og tilbyr aktiviteter for hele familien. I Prestelva kan du ro med tradisjonelle båter, og flinke høvedsmenn tar deg med ut på sjøen i de største båtene for å segle. Og kanskje lærer du å høvle eller knyte en pålestikk?

På to av naustloftene er det enkel overnattingsmulighet med tilgang til vann, toalett og dusj i et servicebygg i nærheten.

«Fruene i Fjøset» ligger også i Stadsbygd og er verdt et besøk. Dette er et konsept med butikk, galleri og muligheten for en kaffekopp, beliggende i et gammelt fjøs.

 

Turen videre inn til Nidaros

Fra Museet Kystens Arv kan en ta buss eller gå til fergeleiet på Rørvik via Skyråskirka, for så å ta ferga til Flakk. Fra fergeleiet på Flakk kan en ta buss inn til Trondheim eller gå. Det jobbes også med muligheten for å kunne seile eller anvende annen båt fra museet inn til Trondheim.

 

Pilegrimer som tar turen til Indre Fosen kan vente seg hyggelige verter, nydelig natur og fantastiske opplevelser!