Å overnatte på en fyrstasjon er en eksotisk opplevelse. I Trøndelag finnes det flere fyrstasjoner du kan leie for overnatting, ei helg eller ei annerledes ferieuke. De fleste fyrene på Trøndelagskysten ble etablert mellom 1830 – 1930, da som et behov for å vise vei for all transport og ferdsel langs kysten.

I dag er fyrene automatisert, og flere av fyrvokterboligene brukes som overnattingssteder. Her er historien prentet inn i veggene, og utsikten over havet fra toppen av fyrtårnet er fantastisk.

 

Terningen Fyr

fyrstasjonTerningen fyr ligger i Trondheimsleia utenfor Hitra. Fyret ble opprettet i 1833, og består av et tolv meter høyt betongtårn. Fyret ble avfolket i 1991. Fyrmesterboligen leies ut av Terningens venner.

Fyret nås med båt fra fastlandet på Hitra. Det er flytebrygge ved naustet på øya.

 

Sula Fyr

SulaSula fyr ble bygd i 1909, på øyas høyeste punkt, 37 m over havet. Der har du en spektakulær utsikt i alle himmelretninger, og du kan få opplevelsen med å se sola synke ned i havet for så å stige opp igjen fra det samme havet noen timer senere.

Fyrstasjonen ble automatisert og avfolket i 1974. Fyrvokterboligen er restaurert etter antikvariske prinsipper, og drives av Stiftelsen Sula fyr.

 

Vingleia fyr

Vingleia_MausundgløttVingleia fyr står på Skarvflesan like nord for Mausund. Fyret ble opprettet 1921, og avbemannet 1985. Navnet er trolig avledet av begrepet «leia som er utsatt for vind».

Fyret holdes vedlike og driftes av Mausund Velforening.

 

Finnvær fyr

FinnværFinnvær fyr ligger på Valøya nordvest i Froan naturreservat. Fyret ble opprettet i 1912, og automatisert og avfolket i 1985. Som et ledd i automatiseringen ble det bygd et nytt, 10,2 m høyt plasttårn.

Fyrbygningen er en 1 1/2 etasjes eternittkledd trebygning, som leies ut til grupper.

 

Halten fyr

HaltenHalten fyr ligger langt ut i havet, rett vest for Fosen, og er det nordligste fyret i øyrekka utenfor Frøya. Fyrstasjonen ble etablert i 1875, da det 29,5 m høye steintårnet ble flyttet fra Lista. Fyret ble avbemannet i 2005.

Stiftelsen Halten tilbyr guiding i fyret, og overnatting på det gamle fiskebruket på naboøya.

 

Kjeungskjær fyr

Kjeungskjær fyrKjeungskjær er et gammet ærverdig fyr, og det eneste åttekantede fyret i Norge. Fyret ble opprettet i 1880, og automatisert og avfolket i 1987.

Fyret er restaurert, og Kjeungen kystlag tilbyr både omvisning og overnatting. Transport med båt fra Uthaug.

 

Asenvågøy fyr

Asenvågøy fyrAsenvågøy fyr ligger nordvest for Lysøysund i Bjugn kommune.

Fyret sto ferdig i 1921 og ble oppretta for å sikre trafikken under sildefisket mellom Stoksund og Lysøysundet. Fyret har ei unik havn der en kan legge til uansett vær.

Fyret ble automatisert og avbemannet i 1975. Stiftelsen Frohavet har i dag tatt over drifta og tilbyr overnatting og omvisning på fyret.

 

Kaura fyr

Kaura fyrKaura fyr ligger i utenfor Roan. Det 22 m høye støpejernstårnet med steinsokkel ble bygd i 1931, og var det nest siste bemannede fyret i Norge. Det var også blant de første som ble automatisert og avfolket, i 1959, derfor er mange originale detaljer bevart.