Mange tenker kanskje at det er vanskelig å ha med barn på sykkeltur på grunn av trafikk. Men, på Hitra finnes områder med lite trafikk der man kan ferdes trygt på sykkel, også med barn. Det finnes et flott turkart for Hitra det kan være fint å ha med på turen. Kartet selges på Hitra hurtigbåtterminal (Sandstad), Hitra bibliotek og Hitra turistkontor (Fillan). Det anbefales også å ha med det man trenger av lappesaker og utstyr.

Her kommer noen turforslag som passer for både store og små:

 

Sykkelturer med barn:

Gammelveien Fillan – Akset

Gammelveien over Hitra Foto: Kystmuseet i Sør-Trøndelag

Gammelveien over Hitra. Foto: Kystmuseet i Sør-Trøndelag

Gammelvegen over Hitra fra Fillan til Akset er 8 km. Her finnes det ikke biltrafikk, og turen er derfor godt egnet for barn.

Dette er en flott turvei med mange fine vann, broer, og langs hele veien finner du stedsnavnskilt fra gammelt av. Omtrent halvveis finner du «Kvilarrommet» som var en naturlig hvileplass for hester og ferdende folk i gammel tid. Langs Gammelveien passerer du også fine fiskevann, badeplass og teltmuligheter.

Les mer om turen.

 

Svankilen – Storlia

Sagvatnet. Foto: Ingolf Jektvik

Sagvatnet. Foto: Ingolf Jektvik

Hvis du tar turen til Kvenvær, har du utgangspunktet for en trygg og spennende sykkeltur for hele familien.

På turen passerer du Storsandvatnet som har gode fiskemuligheter, og Sagvatnet som har ei fantastisk fin badestrand.

Du finner også en avstikker langs veien som går til Munkdalen der du kan sette fra deg sykkelen og gå opp på Tonningen. På veien finner du også ei spennende hule ved navn Jutulstua.

Sykkelturen er på ca. 6 km. Les mer om turen.

 

Eldsfjellet og Hitra vindpark

Vindmøller. Foto: Kystmuseet i Sør-Trøndelag

Vindmøller. Foto: Kystmuseet i Sør-Trøndelag

En annen flott sykkeltur hvor du kan ta med litt større barn går til Eldsfjellet og Hitra vindpark.

Turen oppover kan til tider være litt bratt, men på toppen kan du nyte en fantastisk utsikt. Det går vei fram til hver eneste vindmølle, noe som gjør at det er anlagt flere km. med vei inne i vindparken. Før du kommer opp til fjellet passerer du mange fine fiskevann og muligheter for å sette opp telt. Les mer om turen.

 

Sykkelturer med utgangspunkt i Sandstad

De sykkelturene som er beskrevet nedenfor tar utgangspunkt i Sandstad, der man finner hurtigbåtanløp for Kystekspressen fra Trondheim og Kristiansund.

Sandstad – Fillan – Fjellværøy

Fra Sandstad kan du velge Fv 714 til Fillan. Dette er en nokså sterkt trafikkert vei med mye tungtrafikk. Fra Sandstad til Fillan er det 15,6 km.

En alternativ rute for de som ikke ønsker å sykle langs sterkt trafikkert vei går gjennom den noe lengre ruten Tranvikan og Badstuvik. Denne ruten er på ca. 22,8 km.

På Fillan finner du butikker, overnatting og bespisning. Vi anbefaler også en tur innom Kystmuseet som ligger ca 300 m vest for sentrum. Kystmuseet huser også Hitra turistkontor. Etter ca. 2 km tar du av til vakre Ansnes. På Ansnes kan du besøke Ansnes Brygger og nyte et utsøkt måltid, ta et bad i badestampen, leie båt, eller finne ei seng for natta.

På veien rundt Fjellværsøya er det lite trafikk, og du sykler gjennom variert landskap med muligheter for fisking både i ferskvann og sjø. På Fjellvær ligger Fjellvær Gjestegård hvor du har mulighet for både bespisning og overnatting. Fra Fjellvær går ferden videre mot Kjerbusdalen, hvor også denne strekningen har variert natur og flere spennende turmål underveis (se Kjentmannsprøven på Hitra). Hvis du fortsetter videre vil du komme til Knarrlagsundet, hvor du finner både bespisning og overnatting hos Knarren.

Les mer om turen.

 

Sandstad – Forsnes – Kvenvær – Fillan
Grytelva. Foto: Johan Eide

Grytelva. Foto: Johan Eide

Mellom Forsnes og Kvenvær finnes det hverken dagligvarebutikker eller mulighet for bespisning, så det kan være lurt å ha med seg mat og drikke for denne strekningen.

Strekningen er preget av variert natur. Du må gjerne ta et besøk innom «Bjønnhiet» som sannsynligvis har fungert som hi den tida det fantes bjørn på Hitra. Du passerer også Havmyran naturreservat som er det største av 4 naturreservater på Hitra, og har Ramsarstatus. Her finner du et mylder av små og store fiskevann, så husk fiskekort!

Kvenvær er Hitras eneste fiskevær med røtter tilbake til steinalderen. Her er det også muligheter for å besøke den vakre skjærgården med Bispøyan, Sæbuøya og Skårøya leirskolested. På Kvenvær finner du dagligvare, post og mulighet for overnatting og båtutleie. På Brygga restaurant er det stor uteservering, og på Storm brygghus kan du smake lokalt øl.

Etter at du har passert Kvenvær har du muligheten til å ta en avstikker til Helgebostadøya, hvor du kan besøke Hitra gårdsmat som lager ost i verdensklasse.

Fra Kvenvær til Fillan passerer du Grytelva naturreservat og Hitra vindpark.

Les mer om turen.

 

Alternativ rute via Straum

Straum – Asmundvåg – Melandsjø – Fillan
Hopsjøbrygga. Foto: Stian Vatn

Hopsjøbrygga. Foto: Stian Vatn

Istedet for å sykle strekningen Sandstad – Fillan via Forsnes og Kvenvær, er det mulig å ta av ved Straum, og sykle Asmundvåg og Melandsjø mot Fillan. Strekningen Straum – Fillan er en lite trafikkert vei, som går i innlandsnatur. Her er det store muligheter for å se både hjort og rådyr. Du passerer også to store vann; Liavatnet og Skogåsvatnet med gode fiskemuligheter. Husk fiskekort!

På Melandsjø kan du besøke Hopsjøbrygga. På Handelsstedet Hopsjø finner du krambod, restaurant og hvalfangstutstilling. På Melandsjø ligger også den karakteristiske Hitra kirke. Ta også gjerne turen opp på Brannhaugen, hvor du får flott utsikt over Dolmsundet.

Etter at du har passert Melandsjø er det kun 2,5 km til Dolmsundet hotell der du kan overnatte i leiligheter eller hotellrom, og nyte et herlig måltid.

Dapro hjort. Foto: Sølvi T J Næss

Dapro hjort. Foto: Sølvi T J Næss

På veien mot Fillan passerer du Dalpro, som har gartneri, hjorteoppdrett, villsau og salg av gårdsmat.

Les mer om turen.

 

 

 

Brurunden

Dolmsundet. Foto: Stian Vatn

Dolmsundet. Foto: Stian Vatn

Brurunden går mellom den nye Dolmsundbrua og Vettastraumen bru. På toppen av Dolmsundbrua har du fantastisk utsikt over Frøya og Dolmsundet.

Når du kommer til Kjerringvåg kan du velge veien over Vettastraumen bru, her er det lite trafikk, og på brua har du flott utsikt over Dolmsundet. Denne turen er på ca. 4,2 km.

 

Dolm kirke. Foto: Stian Vatn

Dolm kirke. Foto: Stian Vatn

Det anbefales på det sterkeste å ta turen til Dolm kirke og prestegård, som er anslått å være fra 1400-tallet. Kystmuseet i Sør-Trøndelag har omvisning her på sommerstid. For flere turtips langs veien, kan du dra innom Hitra turistkontor, som har kontor i samme bygg som Kystmuseet.

Les mer om turen.

 

Som du ser er det ingen grunn til å ikke hoppe på sykkelen og oppleve alt det vakre Hitra har å by på!

 

Teksten er skrevet av Sølvi T J Næss.