Fakta om KystNorge

Terningen Fyrstasjon i Trondheimsleia. Høyde 12 m. og opprettet 1833.

KystNorge er destinasjonsselskap for aktører og bedrifter som ønsker å bidra til utviklingen av et aktivt reiseliv langs Trøndelagskysten. Kystkultur er et av hovedfyrtårnene i Trøndelag Reiseliv sin reiselivsstrategi og KystNorge har denne rollen.

Oppgaver
Oppgavene til KystNorge omfatter bl.a. markedsføring, kampanje-gjennomføring, utvikling av konsepter/tema, kompetanseutvikling, samarbeid mellom reisemålene i regionen, visningsturer etc.

Havfiske i Roan

Spennende fiske langs hele Trøndelagskysten ..

KystNorge har som primær målsetting å bidra til økt verdiskapning gjennom å fokusere på det kommersielle potensialet hos bedrifter i denne spennende regionen.

Geografisk område
KystNorge dekker områdene Hitra /Frøya og Fosen (Ørland, Bjugn, Rissa, Åfjord, Roan).

Synliggjøring
KystNorge sitt arbeid gjøres synlig gjennom websidene www.kystnorge.com, og sosiale medier: FacebookInstagram og Google +. Vi deltar på digitale flater på Trondheim Turistkontor med presentasjoner fra Trøndelagskysten.

KYSTNORGE – VILT OG SJARMERENDE

Kystbyen Brekstad

Bli med på båttur i skjærgården!

Kysten av Trøndelag er variert og vakker. Alt fra åpent hav, skjærgård og lunt fjordlandskap til skogkledde åser og høye fjell møter deg som kommer på besøk.

Her får du oppleve kystnatur og kystkultur med levende lokalsamfunn, lokal mat og en rekke aktiviteter på sjø og land.

Et fiskeeldorado venter deg enten du liker havfiske eller innlandsfiske. På havet kan du få alt fra torsk, sei og hyse, til brosme lyr og makrell. I innlandet venter ørret og røye. Vannene og elvene i innlandet har en stor og god fiskebestand. Fosen har fl ere gode lakseelver, blant dem Stordalselva i Åfjord.

Besøk et oppdrettsanlegg

Besøk et oppdrettsanlegg. Bli med Kystmuséet ut til ei merde og se hvordan moderne lakseoppdrett fungerer

På Fosenhalvøya finnes noen av de eldste sporene etter mennesker i Norge, enkelte 12000 år gamle. Noen av landets eldste bosettinger og landets største samling av gravhauger og bautasteiner finnes i denne regionen.

Vi lover deg utforskende opplevelser med kysthopping, kystfokus og kystsmak.

Kysthopping

Trøndelagskysten er vill og sjarmerende på samme tid, og byr på opplevelser i skjæringspunktet mellom det ekte, uberørte og det moderne KystNorge er et av verdens beste områder for havfiske. Mulighetene for kystfiske fra land eller i småbåt er mange, og langs hele kysten kan du leie båt og fiskeutstyr og bo i sjarmerende rorbuer. Du kan også bli med lokale fiskeguider ut på det åpne havet.

Hvis du liker deg best i rolig farvann, er det ypperlige forhold for både fiske fra land, i båt blant holmer og skjær og ferskvannsfiske i over 1000 vann.

Segling ved Kystens Arv

Segling med Åfjordsbåt ut fra Kystens Arv på Stadsbygda i Rissa

Åfjordsbåten, med sine helt spesielle sjøegenskaper, var i århundrer det viktigste transportmiddelet langs kysten av Trøndelag.

Ved Museet Kystens Arv i Stadsbygd kan du både se båtbyggere i arbeid og oppleve seiling med  tradisjonsbåter.

Ønsker du mer fart er det mulighet for tur med moderne cruisebåter eller havrafting med RIB. Hva med en tur fra fyr til fyr, med strandhogg på ett eller flere spisesteder og puber? Det er flere aktører i regionen som gjerne skreddersyr en tur for deg.

Kjører du bil får se mye flott kystnatur, samtidig som du får oppleve dagliglivet i de små idylliske og levende kystsamfunnene. Mange av disse perlene når du også med båt eller offentlige transportmidler.

Kramboden på Hopsjøen på Hitra

Kramboden på Hopsjøen på Hitra – Norges eldste butikk!

Den unike blandingen av historie og natur gjør en reise gjennom KystNorge til en spesiell opplevelse. Det er gjort utallige gravfunn her, blant annet perler fra Romerriket.

Bryggerekka i Råkvåg er et unikt kulturminne fra «sildeeventyret». Her finner du utstillinger, museum og spisesteder. I tillegg finnes en rekke museumsanlegg som formidler vår lokale historie.

Kom til Trøndelagskysten, og du vil oppdage områder som fortsatt bærer preg av å være urørt, med et fascinerende dyreliv og gamle sagn om den mektige Guri Kunna, havets dronning.

Kystfokus

KystNorge har et yrende fugle- og dyreliv, magisk lys og en særegen natur for opplevelse, læring og naturglede. Kort vei fra høyfjell til kyst og hav gjør at mangfoldet av opplevelser er stort.

Den majestetiske havsula ses regelmessig på Titran i dager med pålandsvind. Foto: Arvid Bredesen

Den majestetiske havsula ses regelmessig på Titran i dager med pålandsvind. Foto: Arvid Bredesen

I Froan og på Ørland finner vi noen av de mest verdifulle fugle- og våtmarksområdene i hele verden.

Hele seks områder i regionen har Ramsarstatus, som betyr at de er av internasjonal betydning som rasteplass for trekkfugler i store mengder. Grandefjæra naturreservat ved Brekstad er spesielt tilrettelagt for fuglekikking.

På havsafari kan du blant annet se sel, nise, oter, skarv og havørn. Liker du deg under havflata er det gode dykkerforhold, med klart vann, rikt dyre- og planteliv og flere spennende båtvrak.

Velkommen til å la deg inspirere!

Kystsmak

Hotell Frøya

Opplev god sjømat på restauranter og andre serveringssteder på Trøndelagskysten!

Kystfolket er fra tidligere tider formet av sin tette kontakt med den store verden. Våre sjøfolk følte seg hjemme på alle hav, og det moderne kystsamfunnet viderefører denne arven som kvalitets-leverandør av sjømat til kokker og husholdninger på alle kontinent.

Trøndelagskysten er Norges matfat. Flere lokale matprodusenter har i løpet av de siste årene vunnet over et titalls matpriser. Hos oss kan du oppleve og smake grotteost, villsau, hjort, kamskjell, laks og krabbe for å nevne noe.

På Fosenhalvøya og ute på Frøya og Hitra finner du i dag flere spisesteder med særpreg, hvor det serveres kortreist mat.

Du har også mulighet til å hente dine egne råvarer rett fra naturen. Langs hele kysten kan du fiske, plukke blåskjell, sette krabbeteiner og høste tang.