Julemarked i Kuringen

Kom i julestemning på julemarked

Det nærmer seg jul, og hva er vel bedre enn å bruke en førjulshelg til å dra på julemarked? Flere steder langs kysten av Trøndelag inviterer til julemarked, med god, gammeldags julestemning, og mulighet for å kjøpe fine julegaver.

Julemarked er en tysk tradisjon

Det eldste julemarkedet vi kjenner til ble holdt i Bautzen, en by i det østlige Tyskland. Bautzen fikk i 1384 kongens tillatelse til å ha et fritt kjøttmarked en og annen lørdag fra mikkelsmess til jul. Kjøttmarkedet utviklet seg etter hvert til å tilby også andre varer og gastronomiske spesialiteter, og ble det vi  kaller julemarked.

Historisk var høstmarkedene viktig for bøndene for å få avsetning på det de hadde av overskuddsprodukter, og byborgerne kunne skaffe seg kjøtt, flesk og annet nyttig av mat og klær for vinteren. I dag er det mange byer i Tyskland og Østerrike som starter markeringen av advent med åpningen av julemarkedet eller «Weihnachtsmarkt». Markedet foregår som regel på byens torv, der det blir solgt mat, drikke og andre sesongbetonte varer fra åpne boder og det er tradisjonell sang og dans.

Christstollen – tradisjonell tysk julebakst

Attraksjonene på julemarkedet omfatter gjerne en julekrybbe, og man får man kjøpt tradisjonell julebakst, og ikke minst varm Glühwein (gløgg) og Eierpunsch (eggepunsj), som hjelper til med å holde kulda ute. Her finner man også leker, bøker og juletrepynt.

Berømte julemarkeder blir blant annet holdt i de tyske byene Lübeck, Dresden, Nürnberg og Stuttgart. Strasbourg har hatt julemarked rundt katedralen i byen siden 1570, og det er store julemarkeder i blant annet Leeds og Birmingham.

Julemarked i Norge

I Norge begynte man på 1930-tallet å arrangere julemesser, med salg av håndverksprodukter. Den første Kvinnenes julemesse i 1931, hadde en tydelig sosial profil, og ga «bifortjeneste  til vanskeligstilte småbruks- og fiskerfamilier». Mange av messene og julemarkedene i som arrangeres i Norge er en videreføring av denne tradisjonen, med sterkt fokus på salg av håndlagede ting.

Nå er det også flere norske byer som arrangerer større julemarked etter modell fra Tyskland og Østerrike. I Trondheim ble det arrangert julemarked for første gang i 2003 og på Røros i 2010.

Kom i julestemning på kysten

Også på kysten er det flere som arrangerer julemarked en eller flere dager.

Allerede 17. november har du mulighet for å komme i julestemning på Førjulsmarked i Lysøysundet i Bjugn.

Jul på Austråttborgen24.-25. november er det førjulshelg på Austråttborgen på Ørland, der vi inviteres inn til en spennende reise i tidligere tiders tradisjoner og festligheter. Her får vi historier om hvordan folk forholdt seg til julen før, og mulighet for å kjøpe fine julegaver på markedet.

25. november er det også julemarked på Hopsjø, Hitra, med salg av håndarbeid, julebakst og masse annet fint.

1. desember er det julegrantenning og julemarked på Sistranda, Frøya.

7.-9. desember er det tid for tradisjonelt julemarked på Museet Kystens Arv. Tunet fylles med stands, og museumsbutikken har også flotte gaveartikler.

8. desember er det julemarked i Stoksund. Området rundt Kuringen Bryggehotell blir fylt av lys og fakler, og det blir smak av god mat og mulighet for å kjøpe julegaver.

15.-16. desember er det julemarked på Fillan, Hitra, med boder, aktiviteter og underholdning i hele Fillan sentrum.

Flere førjulsaktiviteter i vår arrangementskalender

Lurer du på hva som skjer på kysten? I KystNorges arrangementskalender finner du oversikt over en rekke ulike tilbud for både store og små.

Velkommen!